Evangelie:
Thema: De eerste martelaar van onze Kerk

Saints Alive! | St Stephen – My Daily Bread: A Reason2bCatholic blog

 

Nog maar net hebben we de geboorte van Jezus gevierd, of de Kerk viert haar eerste martelaar de Heilige Stefanus.

Al wat we weten over Stefanus, staat verteld in het Bijbelboek Handelingen van de Apostelen (6,8 – 7,60):  Om te beginnen horen we hoe enige tijd na Jezus’ heengaan het aantal leerlingen toeneemt onder invloed van de enthousiaste verkondiging  van de twaalf apostelen. Omdat zij – in tegenstelling tot hun Joodse broeders – geen onderscheid maken tussen joden en niet-joden neemt ook het getal van Griekse (of Hellenistische) volgelingen toe. De Hellenisten beginnen zich bij de apostelen te beklagen dat hun weduwen achtergesteld worden bij die van de joden. Daarom stellen ze zeven diakens aan, die op een eerlijke verdeling van goederen moeten toezien. Eén van hen is Stefanus. Van hem wordt gezegd dat hij was “een man vol geloof en Heilige Geest”. Lucas vertelt verder:

“Stefanus nu, vol genade en kracht, deed grote wondertekenen onder het volk. Sommige leden echter van de zogenaamde synagoge der vrijgelatenen, Cyreneeërs en Alexandrijnen en sommige mensen uit Silicië en Asia begonnen met Stefanus te redetwisten, maar zij konden niet op tegen de wijsheid en de geest waarmee hij sprak. Toen stookten zij heimelijk mannen op om te verklaren: “Wij hebben hem lastertaal horen spreken tegen Mozes en tegen God.” Tegelijkertijd ruiden zij zowel het volk als de oudsten en schriftgeleerden op. Onverhoeds maakten zij zich van hem meester en brachten hem voor het Sanhedrin, waar men valse getuigen liet optreden die beweerden: “Die man houdt niet op te spreken tegen de heilige plaats en tegen de Wet. Want wij hebben hem horen zeggen, dat die Nazoreeër Jezus deze plaats zal afbreken en de voorschriften veranderen, die Mozes ons heeft overgeleverd.” Alle leden van het Sanhedrin vestigden hun blik op hem en zagen dat zijn gelaat leek op dat van een engel.

De hogepriester vroeg nu: “Is dat werkelijk zo?” Hierop nam Stefanus het woord. [In zijn toespraak doorloopt hij het oudste gedeelte van Gods geschiedenis met zijn volk, ‘de Wet’, de eerste vijf boeken van Mozes. Daarin toont hij aan dat de Joodse gebruiken, met name de tempel, van voorbijgaande aard is. Hij besluit zijn toespraak als volgt:] “Hardnekkigen en onbesnedenen van hart en oor, nog altijd weerstreeft u de heilige Geest, juist zoals uw vaderen deden. Wie van de profeten zijn door uw vaderen niet vervolgd? Gedood hebben zij hen die de komst aankondigden van de Rechtvaardige, wiens verraders en moordenaars u nu geworden bent, u nog wel die de Wet hebt ontvangen door bemiddeling van de engelen; maar u hebt ze niet onderhouden.”

Toen ze dit hoorden, werden ze woedend en knarsetandden tegen hem. Maar hij, vervuld van de heilige Geest, staarde naar de hemel en zag Gods heerlijkheid en Jezus staande aan Gods rechterhand; en hij riep uit: “Ik zie de hemel open en de Mensenzoon staande aan Gods rechterhand.” Maar zij begonnen luidkeels te schreeuwen, stopten hun oren toe en stormden als één man op hem af. Zij sleepten hem buiten de poort en stenigden hem. De getuigen legden hun mantels neer aan de voeten van een jongeman die Saulus heette. Terwijl zij Stefanus stenigden, bad hij: “Heer Jezus, ontvang mijn geest.” Toen viel hij op zijn knieën en riep met luider stem: “Heer, reken hun deze zonde niet aan.” Na deze woorden ontsliep hij.

Stefanus is de eerste martelaar die zijn leven geeft voor zijn geloof in Jezus.

Heer, laat ons het voorbeeld navolgen van hem, die wij vandaag gedenken:
dat ook wij onze vijanden leren beminnen.
Want wij vieren de sterfdag van de heilige Stefanus,
die zelfs voor zijn vervolgers wist te bidden.

Kijk hier voor verschillende kleurplaten over Stefanus.

Kijk hier voor een (Engelstalig) filmpje voor kinderen over de H.Stefanus.

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar C kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar C
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.