Digitale nieuwsbrief
Wil je regelmatig onze digitale nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Meld je hieronder gratis aan en blijf op de hoogte!
afbeelding |
|
kleurplaat |
11 juli: H Benedictus van Nursia – Patroon van Europa
(480-547)
“Ora et labora” (Bid en werk) is een wereldberoemde uitspraak van de Heilige Benedictus waarmee hij aangeeft hoe belangrijk een ordelijk evenwicht is tussen de tijd die je besteedt aan gebed en aan werk. De invloed van deze heilige op de cultuur van Europa en de hele wereld is ongelooflijk groot. Hij is geboren in 480 in Norcia (Umbrië) in een welgesteld adellijk gezin waar hij het katholieke geloof ontvangt. Zijn tweelingzus is de Heilige Scholastica met wie hij ook op geestelijk vlak een zeer intense band heeft. De naam ‘Benedictus’ betekent ‘de gezegende’.
De ouders van Benedictus sturen hem rond zijn 20e naar Rome om te gaan studeren. Hij begint vol ijver aan filosofie, geschiedenis en literatuur. Tijdens zijn verblijf in Rome gaat het hem steeds meer storen dat iedereen maar doet waar ze zin in hebben, dat het geloof in verval is en men het niet zo nauw neemt met de goede christelijke zedelijke gewoontes. Hij besluit alles achter zich te laten en trekt zich terug in de stilte van de bergen. In de omgeving van Subiaco gaat hij drie jaar als kluizenaar leven in een grot om zich volledig aan God toe te wijden. De monnik Romanus, van een nabijgelegen klooster, laat dagelijks via een touw een mandje met eten voor hem naar beneden zakken. In die jaren bidt en denkt Benedictus over hoe te leven als ware volgeling van Jezus Christus. Na verloop van tijd komen er meer en meer mensen uit de omgeving om hem om raad en gebed te vragen. Soms gebeurt er een wonderbaarlijke genezing op zijn voorspraak.
Op een dag komen de monniken van een klooster bij hem om te vragen of hij hun net overleden abt wil opvolgen. Eerst weigert hij maar na lang aandringen zegt hij uiteindelijk ja. Hij begint meteen met hervormingen in het klooster en dat zint veel monniken niet. Ze proberen hem te doden door het aanbieden van een glas wijn met gif erin. Benedictus zegent altijd eerst het eten en als hij dat glas wijn (met vergif) zegent, barst het meteen in stukken en valt op de grond. Benedictus besluit zich weer terug te trekken in de grot om nog meer te bidden en na te denken over een regel voor een evenwichtig kloosterleven in gemeenschap. Zo ontstaat de -nu nog steeds- zeer invloedrijke ‘Regel van Sint-Benedictus’.
Tijdens zijn tweede verblijf in de grot komen er zoveel gelovigen naar Benedictus toe die ook zoals hij willen leven, dat hij vervolgens 12 kloosters sticht. In die kloosters leven mannen volgens de Regel die hij heeft opgesteld en het beroemde klooster (wat nu nog bestaat) Monte Cassino is de plek waar Benedictus zelf ook gaat leven. In zijn Regel is er veel aandacht voor orde in gebed en werkend leven. Voor die tijd is het heel uitzonderlijk dat hij zoveel belang hecht aan het dagelijkse werk (op het land, in de keuken etc.) want men kijkt daar eigenlijk laatdunkend op neer als slavenwerk. Centraal in de Regel van Benedictus staat de volgende aansporing: “Niets stellen boven de liefde van Christus”.
Ook in onze tijd zijn er over de hele wereld nog Benedictijnen (met zwarte pij) die leven volgens de Regel van Sint Benedictus. In ons land zijn er o.a. de Abdij van Egmond, de Willibrordusabdij te Doetinchem en de Abdij Benedictusberg te Vaals. Mooie rustplekken om te bezoeken (ook als gezin) en een gebedsviering of retraite te beleven.
God,
Gij hebt de heilige abt Benedictus tot een voortreffelijk leermeester gemaakt
in de oefenschool voor de dienst van de Heer.
Wij vragen U: geef dat wij niets stellen boven de liefde tot U,
en blij van hart voortgaan op de weg van uw geboden.
Kijk hier naar een kort (Engelstalig) filmpje over de H. Benedictus.
Kijk hier naar een geanimeerde kindertekenfilm over de H.Benedictus (Engels)
Kijk hier naar een geanimeerde kindertekenfilm over Benedictus van My Catholic Family (EWTN)