Info & Advies

ma/di/do 10.00-16.30 uur
013 - 528 59 81

wo/vr  10.00-13.00 uur
06 - 220 40 533

Facebook

Volg Samuel Advies ook op Facebook!

like ons op facebook

Webwinkel

• Met uw bestelling ondersteunt u het werk van Samuel Advies!

Boeken Films & muziek Leeftijd Liturgie & Catechese Cadeaus Advent & Kerst 40-dagen & Paastijd Kaarten Advent / Kerst 2018

Toon alle producten


Uitgebreid zoeken
Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.
Home Thema Veertigdagentijd

Palmpaasstok maken

Organiseer een aparte doe-middag!

palmpaasstokNodig alle kinderen uit uw parochie op de woensdag- of zaterdagmiddag vóór Palmzondag uit om samen Palmpaasstokken te komen maken. Vraag zoveel mogelijk ouders om met hun kind mee te komen om te helpen want hierbij is zeker 1 volwassene per twee kinderen nodig. Het is in deze tijd op weg naar Pasen zinvol dat de kinderen uitgenodigd worden hun palmpaasstok na afloop van de viering aan een zieke of eenzame medeparochiaan te brengen. Geef hen hiervoor namen en adressen.

(Voorbeeldbrief in Word formaat om de kinderen uit te nodigen, het is natuurlijk aan u om te bepalen welke materialen u verzorgt en welke materialen de kinderen zelf meenemen)

Beschrijving voor het maken van een Palmpaasstok

 1. Timmer een kruis in elkaar van twee stevige latjes van 50cm en 75 cm.
 2. Wikkel geknipte stroken wit (en/of geel ) crêpepapier om het kruis en bevestig de uiteinden met plakband (wit is de kleur van de Verrijzenis)
 3. Maak 5 propjes van rood crêpepapier en plak deze op de plaats van de kruiswonden van Jezus.
 4. Knip het haantje uit (dat herinnert aan de verloochening door Petrus) en bevestig dit bovenaan het kruis. (klik op de illustratie hiernaast en dan op de printknop). U kunt ook zelf een broodhaantje bakken of bij de bakker kopen.
 5. Knip een hartje uit en plak dit op het snijpunt van de twee kruisbalken. Jezus houdt van ieder mens en heeft uit liefde voor ons zijn leven op het kruis gegeven.
 6. Neem een naald en draad en rijg daaraan 30 rozijnen (verwijzend naar de 30 zilverlingen die Judas kreeg toen hij Jezus had verraden). Maak dit met een knoopje aan iedere zijkant van het kruis vast.
 7. Plak de 12 chocolade eitjes met plakband (kruislings) op de dwarsbalken van het kruis. (12 verwijst naar de 12 apostelen)
 8. Timmer aan iedere kant van het kruis een spijkertje om de sinaasappels of mandarijnen op te prikken. (dit verwijst naar de sponzen met water en wijn die de soldaten Jezus aan het kruis gaven)

Op Palmzondag krijg je in de kerk een palmtakje en dat kun je ook nog op je kruis bevestigen.  

Mogelijke variaties/aanvullingen voor het versieren van het kruis:

 • Maak van ijzerdraad een soort doornenkroon en bevestig die op het bovenste gedeelte van het kruis.
 • Plak op iedere zijbalk een waxinelichtje omdat Jezus het Licht van de wereld is.
 • Hang er een zakje (chocolade) munten aan omdat Jezus voor 30 zilverstukken door Judas is verraden.
 • Hang een (drop)sleutel aan het kruis als symbool dat Jezus de Deur is, die voor ons de weg naar de hemel weer vrijmaakt.
 • Versier het kruis nog met (papieren)narcisjes als teken van nieuw leven
 • Hang een kein bekertje aan het kruis omdat Jezus dorst had. Hij had dorst naar water én heeft nog steeds dorst naar onze liefde voor Hem.

Recept om zelf een broodhaantje te bakken

Nodig: gistdeeg van witte broodmix, verrijkt met 1 zakje vanillesuiker en eventueel 1 eetlepel geelwortelpoeder (kurkuma)

Maak het deeg klaar zoals op het pak staat beschreven. Verdeel het gerezen deeg in stukjes. Rol elk deegstukje tot een rol van 18 cm. Leg ze in een gebogen vorm, staartstuk iets lager dan het kopstuk op een bakplaat met voldoende tussenruimte. Knip met de schaar 2x in voor de snavel en trek dit stukje deeg naar buiten. Knip ook de kam (1 cm diep) en de staart (krap 2 cm diep). Markeer de vleugels door twee knipjes met de schaar. Een klein rozijntje of krentje komt in het deeg als oog. Laat de broodhaantjes narijzen, bestrijk ze met losgeroerd ei en bak 25 tot 30 minuten bij 200° C.

Broodhaan Palmpaasstok

Palmpaasstok - Wat betekent het allemaal?

Kruis: Het kruis doet ons denken aan het lijden en sterven van Jezus.
Wit: Het kruis is omwikkeld met wit crêpepapier, wit is de kleur van de verrijzenis. Jezus is gestorven op het kruis maar daarna opgestaan uit de dood.
Rood: Op 5 plaatsen op het kruis zijn er propjes rood crêpepapier als verwijzing naar de kruiswonden van Jezus.
Palmtakje: Dit doet denken aan de palmbladeren waarmee de mensen Jezus hebben toegejuicht toen Hij op een ezel Jeruzalem binnentrok. Ze zongen toen: “Hosanna, Zoon van David. Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer.” Een palmtakje hang je ook thuis achter een kruisbeeld als ereteken van de overwinning van Jezus op de dood.
Haan: Petrus was één van de naaste vrienden (een apostel) van Jezus. Maar nadat Jezus gevangen was genomen, werd hij bang en verloochende Hem tot drie keer toe. Toen kraaide er een haan, zoals Jezus al tevoren aan Petrus had voorspeld. Petrus werd heel verdrietig toen hij besefte dat hij net had gedaan alsof hij Jezus niet kende. Gelukkig is hij na de verrijzenis van Jezus veel moediger geworden en zelfs door Jezus aangewezen als de leider van de apostelen.
Twee mandarijnen: Deze doen denken aan de sponzen met water en azijn die de soldaten aan Jezus gaven toen Hij aan het kruis hing.
Twaalf eitjes: Deze herinneren aan de twaalf apostelen van Jezus. En een ei is symbool van nieuw leven.
Dertig rozijnen: Judas, een van de twaalf apostelen, heeft Jezus verraden en kreeg daarvoor 30 zilverlingen.
Hartje: Dit vertelt ons dat Jezus uit liefde voor ieder van ons persoonlijk zijn armen heeft uitgestrekt op het kruis en zijn leven uit handen heeft gegeven; opdat wij door Hem een nieuw leven dichtbij God kunnen ontvangen.

Download materialen